Széchényi 2020

Komplex nemzetköziesí­tési programfejlesztés az Eszterházy Károly Főiskolán

TÁMOP 4.1.2.D-12/1/KONV-2012-0002


Orientációs napok új nemzetközi hallgatóink számára

A 2014/15-ös tanév második félévében több mint ötven külföldi hallgató tanul az Eszterházy Károly Főiskolán. A külföldi diákok nagy többsége január végén érkezett meg Egerbe.


Január 29 és 30-án Orientációs Napokat szervezett számukra az NKK Mobilitási Irodája és a Nyelvi és Interkulturális Szolgáltató Iroda. Az orientációs programon 23 új Erasmus cserediák, valamint a Science Without Borders, illetve a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal Egerben tanuló brazil és tunéziai diákok vettek részt. Az új Erasmus hallgatók nyolc országból érkeztek (Belgium, Portugália, Románia, Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvánia és Törökország) és különböző karokon, szakokon tanulnak majd. Az újonnan érkezett tunéziai fiatalok-ahogyan a már egy éve itt lévő brazil hallgatók is-informatikát tanulnak főiskolánkon.

 

 

A program első napja az EKF bemutatásával kezdődött, prezentációk hangzottak el az intézményről és a tanulmányokkal, valamint a diákélettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.
A délután a „survival tour"-ral folytatódott, melynek során a cserediákok kiscsoportokban, ESN mentorhallgatók által kísérve különböző útvonalakon ismerkedtek Eger belvárosával. A túra egyben csapatverseny is volt. Nemcsak helyismereti célt szolgált, hanem a magyar kultúrával való első ismerkedést is: a csoportok útjuk során a járókelőknek kérdéseket tettek fel különböző témakörökben, majd a kapott információkat és az útközben készített fényképeket a Nemzeti étteremben elköltött magyaros vacsora közben egymással megosztották, megbeszélték.

 

 

Az orientációs program második napja jó hangulatú, csapatépítő játékkal kezdődött, melynek célja az volt, hogy jobban megismerjék egymást a külföldi diákok és magyar mentoraik. A közös nyelv természetesen az angol volt. Szintén angolul zajlott az interkulturális tréning, melyet Lakatos Lilla vezetett, s amelynek programjában szerepelt egy rövid videofilm bemutatása, szimulációs gyakorlatok, majd kiscsoportos beszélgetések a kulturális különbségekről, a sztereotípiákról, valamint az úgynevezett kulturális sokkról.

 

A program ebéddel folytatódott a Nemzeti étteremben, ahol a magyar konyhával, az étkezési szokásokkal ismerkedhettek a külföldi diákok. Ebéd után a Líceum megtekintésére került sor. Gál Tibor könyvtáros angol nyelvű vezetésével a hallgatók meglátogatták a dísztermet, a kápolnát, majd a főiskolai könyvtárat, ahol egy prezentációt is hallhattak a könyvtárról és a kölcsönzés menetéről.

 

Az Orientációs Napok megvalósítását a
Komplex nemzetköziesítési programfejlesztés az Eszterházy Károly Főiskolán
TÁMOP 4.1.2. D-12/1/KONV-2012-0002 projekt támogatta


< Vissza